Waarom zijn er seizoenen op onze Aarde?

Waarom zijn er verschillende seizoenen

Prachtig weer in de lente. Je kunt lekker naar het strand en het zwembad in de zomer. Een fijne boswandeling maken in de herfst tussen de mooie bomen. Een sneeuwpop maken en schaatsen in de winter. Op onze Aarde zijn er verschillende seizoenen. De lente, zomer, herfst en de winter. Maar waar komen deze seizoenen eigenlijk vandaan?

De Aarde draait schuin om haar as

Zoals je weet draait de Aarde om de Zon. Een rondje van de Aarde om de Zon duurt 1 jaar. Maar de as waar de Aarde op draait staat een beetje scheef. De hoek van deze kanteling blijft wel altijd gelijk.

Door de scheve as staat in de zomer het noordelijke deel van de Aarde naar de Zon gekanteld. In de winter staat het zuidelijke deel van de Aarde naar de Zon gekanteld. De Zon staat in de zomer minder schuin op het noordelijke deel van de Aarde. Daardoor hoeft het licht van de Zon minder ver te reizen. En daardoor wordt het op dat deel warmer.

De landen rond de evenaar hebben niet zulke grote verschillen tijdens de seizoenen omdat de kanteling hier het minste effect heeft. Omdat dit deel het meest dicht bij de Zon staat is het in de landen rond de evenaar altijd zomer en heel warm. De Noordpool en de Zuidpool van de Aarde staan altijd ver van de Zon en daarom is het daar altijd winter en koud.

Is het dus bij ons in Nederland zomer, dan is het in Australiƫ winter. Is het bij ons in Nederland winter, dan is het in Australiƫ zomer.

De seizoenen


Lente seizoen

Lente

In de lente zie je dat veel planten opeens heel snel gaan groeien. Ook insecten en dieren gaan zich anders gedragen. In deze tijd zie je veel jonge dieren geboren worden. Veel insecten komen in deze tijd uit hun ei. Dieren en insecten die een winterslaap houden worden weer wakker. De lente begint op 20 maart en duurt tot 20 juni.

Zomer seizoen

Zomer

In de zomer zie je de meeste dieren en insecten. Het is heel warm weer. Je ziet planten in deze tijd heel groot groeien. Het is langer licht buiten en in de nacht is het ook warm. Er is op een dag veel zonlicht. De langste dag van het jaar is rond 21 juni. De zomer begint op 20 juni en duurt tot 22 september.

Herfst seizoen

Herfst

In de herfst zie je veel dieren, planten en insecten zich klaar maken voor de winter. Bomen en planten laten hun bladeren vallen. Er zijn vogels die naar warmere delen van de wereld vliegen. De herfst begint op 22 september en duurt tot 21 december.

Winter seizoen

Winter

In de winter zijn veel dieren niet heel actief. Er zijn dieren en insecten die een winterslaap houden. Deze worden in de lente weer wakker. Je ziet ook veel planten die in rust toestand zijn. Er is minder zonlicht per dag. Rond 21 december is de kortste dag. De winter begint op 21 december en duurt tot 20 maart.

Wist jij dat?

  • Regen vitamine B12 bevat
  • Het elke minuut 1.800 keer onweert op de Aarde
  • Dat temperaturen tijdens een hittegolf treinrails kunnen doen buigen
  • In de winter de Aarde het meest dichtbij de Zon staat
  • Het gemiddeld 240 dagen per jaar droog is in Nederland
  • Het gemiddeld 8 procent van de tijd regent in Nederland
  • 70% van het oppervlak van de Aarde is bedekt met water
  • De Aarde 1.300.000 keer past in de Zon
  • De Zon gemiddeld tussen de 1500 en de 1550 uur in Nederland schijnt per jaar
  • Mei de zonnigste maand van het jaar is


Misschien vind je dit ook leuk: Wat is een pannenkoekplant?