Wat is het meest populaire hondenras in Nederland?

Labrador Retriever

Labrador Retriever

De Labrador Retriever is de meest populaire rashond in Nederland. Hij heeft een lief karakter en kan goed overweg met kinderen. Je ziet hem dan ook vaak als familiehond. De Labrador is een gefokte hond en komt oorspronkelijk uit Newfoundland.

De Labrador stamt af van de Sint Johns hond. Dit ras is in de 19 eeuw in Engeland gekruist met een aantal andere rassen zoals, de Gordon Setter, de Spaniël, de flatcoated retriever en de Chesapeake Bayretriever. De Labrador is een ras uit de zes retriever-rassen: de Labrador retriever, de Flatcoated retriever, de Curly coated retriever, de Chesapeake Bayretriever en de Nova Scotia duck tolling retriever.

Een retriever is een hond die oorspronkelijk voor de jacht werd gebruikt. Het Engelse woord "retrieve" betekend in het Nederlands "ophalen". Hij moest bij de jacht voor de jager het geschoten wild op halen.

Waar komt de naam Labrador vandaan?

Labrador is een regio in Canada, het is een deel van de provincie Newfoundland en Labrador. Labrador is een schiereiland en is vernoemd naar de Portugese ontdekkingsreiziger João Fernandes Lavrador die het gebied in de 15e eeuw bezocht.

Verschillende kleuren vacht

Je kunt de Labrador Retriever tegenkomen in de kleuren: zwart, chocoladebruin, vossenrood en blond. De kleur blond is het meest populair. De kleur van de eerste Labradors was zwart.

De eigenschappen van een Labrador Retriever

Het is een stevig gebouwde hond. Hij heeft een dikke waterafstotende vacht. Zijn dikke vacht beschermt hem goed tegen kou. Hij leeft ongeveer 12 jaar. Hij groeit ongeveer een halve meter hoog en als hij volwassen is weegt hij ongeveer 30 kilo.

Labrador Retriever karakter

Een Labrador Retriever is een aardige, evenwichtige en zachtaardige hond. Ook is hij intelligent en leergierig. Het is een sociale en actieve hond die graag een lange wandeling met je maakt. Je kunt hem makkelijk opvoeden en hij is heel goed te trainen. Hij wordt daarom ook vaak gebruikt als blindengeleidehond, reddingshond, speurhond en hulphond. Hij kan goed overweg met kinderen.

Labrador Retriever puppy

Verzorging van een Labrador retriever

Een labrador heeft regelmatig verzorging nodig. Waar je het meest op moet letten is de verzorging van zijn ogen, gebit, oren en nagels. Het is een actieve hond dus ga veel met hem naar buiten om te wandelen, dat is gezond voor hem. Het is belangrijk dat je hem niet te veel te eten geeft. Hij kan snel te dik worden als je hem teveel eten geeft.

Een Labrador Retriever is een lieve en actieve hond waar je veel plezier mee hebt.Misschien vind je dit ook leuk: Waarom is sporten goed voor je?